Avtomatizirano inteligentno prezračevanje z vračanjem energije

Pasivne hiše Poljane na vseh področjih dosegajo izjemno visok standard gradnje. Med drugim v celoti izpolnjujejo in za več razredov presegajo zahteve Uredbe o prezračevanju in varčevanju z energijo (PURES). Analize so pokazale, da so prihranki pri rabi energije okoli 85 odstotkov, investicija pa se povrne v 5-7 letih.

Poleg zelo dobro izoliranega ovoja zgradbe in vrhunskih zrakotesnih oken in vrat, skrbi za nizke stroške in visoko bivalno ugodje avtomatizirano inteligentno prezračevanje z vračanjem energije.

V klasično zasnovanih hišah kuhinjske nape in ventilatorji v kopalnicah ne prezračujejo ampak samo prisilno črpajo slab zrak iz prostorov. Ker ni dotoka svežega zraka, so take rešitve nezadostne in kakovosti zraka ne izboljšajo bistveno. Tudi prezračevanja preko na stežaj odprtih oken vsaj trikrat na dan za deset minut v praksi ni mogoče redno izvajati. Pojavi se neprijeten prepih, prostori se podhladijo, poleg tega pa v bivalne prostore vstopita onesnažen zunanji zrak in hrup. V povprečni slovenski hiši je zato kvaliteta zraka slaba, pogosto pa na hladnejših delih prihaja do odlaganje vlage na površinah in razvoja plesni. Vlago v prostore vnašamo z dihanjem, znojenjem, kuhanjem, pranjem in tuširanjem. S tem se sicer ustvarja potrebna vlažnost, v kombinaciji z slabim prezračevanjem pa prihaja do zatohlega zraka, razvoja plesni in pršic. Vse to se kaže v slabem počutju, pogostih glavobolih, slabem razpoloženju, slabi koncentraciji in pogostejših prehladih.

Avtomatizirano inteligentno prezračevanje z vračanjem energije deluje tiho in neopazno, obenem pa ga po začetnem umerjanju ni potrebno nastavljati. Prezračevalni venili so nameščeni na stropu in sicer izrabljen zrak sesajo iz kuhinj in kopalnic, svežega pa dovajajo v sobe. Prepiha ni, saj toka zraka ni mogoče čutiti, tudi če se povsem približamo prezračevalnim ventilom. Poleg tega so v sistemu filtri razreda G4 za grobe delce v zraku in F7 kot zaščita pred cvetnim prahom, kar je idealno za alergike. Vse izboljšave mikro-klimatskih bivalnih razmer opazno pripomorejo k boljšemu zdravju in splošnemu počutju.

Glavne prednosti prezračevalnega sistema:

– visoko ugodje bivanja,
– stalno prezračevanje vseh prostorov brez odpiranja oken in brez prepiha,
– vedno dovolj svežega prečiščenega zraka,
– odsotnost prahu, pršic in cvetnega prahu,
– manj alergij, ni hrupa in prepiha,
– odvajanje slabega zraka iz prostorov,
– odvajanje vonjav iz kuhinje in kopalnic,
– odvajanje hlapov barv, pohištva, preprog, čistil,
– odvajanje odvečne vlage in tako preprečevanja pojava plesni,
– minimalne izgube toplote,
– ni zamudnega opravila prezračevanja z odpiranjem oken in vrat.

Komentarji za to objavo so zaprti.