Naselje pasivnih hiš Poljane

ODLIČNA LOKACIJA

Hkrati ste v mestu in na podeželju. Mirna in urejena soseska, na robu zaščitenega zelenega območja, izjemna sončna lega in orientacija, ravna parcela, kvaliteten teren, popolna varnost pred poplavami, čudoviti pogledi na travnike, gore, mesto. Neposredna dosegljivost mesta, hiter dostop do obvoznice in avtoceste, v neposredni bližini je postaja mestnega potniškega prometa – LPP, železniška postaja, vrtci, osnovne in srednje šole, zdravstveni dom, lekarna, knjižnica, pošta, banke, trgovine, trgovski centri, zelene, rekreacijske površine, travniki, gozd.

POPOLNA IZRABA PROSTORA

Sodobna zasnova in organizacija notranjih in zunanjih bivalnih površin zagotavlja optimalno izrabo zemljišča. Minimalni odmik od zasebne dovozne ceste in sosednje parcele na severu omogoča popolnoma zaseben vrt na jugu in vzhodu. Vhod je s severne strani in se s pokritim nadstreškom povezuje z garažo. Skozi predprostor se hiša odpira v dnevne prostore in naprej neovirano na okrasni vrt na jugu in zelenjavni vrt na vzhodu. Celoletno bivanje na prostem zagotovlja pokrita terasa in letna kuhinja. Osončenje hiše in vrta je optimizirano glede na potrebe uporabnikov in rastlin.

UNIKATNA SODOBNA ARHITEKTURA

Arhitekturna zasnova je enostavna in pregledna ter omogoča celoletno bivanje v svetli in zračni notranjosti ali na prostem. Odprto, prehodno pritličje ter zasebno nadstropje in mansardna sledijo funkcionalnim potrebam prebivalcev. Velike steklene površine poskrbijo za obilje naravne svetlobe v zimskih mesecih, premišljena integrirana senčila pa prijetno senčenje v poletnih. Neposredni stik z naravo in neomejene vedute v pokrajino vabijo k nenehnem uživanju zelenja, ki hišo obdaja. Sama zasnova objekta onemogoča poglede v bivalne prostore s ceste in nudi popolno zasebnost na vrtu.
Celotno naselje je zasnovano enotno, z optimalno izrabo zemljišč, pravilno orientacijo in. Zasebna dovozna pot omogoča prijetno in varno igro otrok. Prijetno druženje omogočajo skupne površine na dvorišču, tlakovanje z veliko zelenja, diskretna nočna osvetlitev in urejena ulična zasaditev.

PRILAGODLJIVOST PROSTORA

Hiša se prilagaja potrebam uporabnikov skozi različna življenjska obdobja in je prijazna ljudem s posebnimi potrebami. Mogoči so različni, skoraj neomejeni scenariji organizacije prostora glede na želje, potrebe in strukturo lastnikov.

VISOKO UGODJE BIVANJA

Pasivna hiša je skrbno zasnovana za najvišji nivo zdravega in naravnega bivanja. Ugodna orientacija ji omogoča idealno osončenje pozimi in senčenje poleti. Prijetno bivalno klimo ustvarja konstantna notranja temperatura, stalni dotok svežega zraka, sončno obsevanje skozi zastekljene površine in uporaba toplote, ki jo oddajajo osebe in naprave. Poleg tega je mogoče nenehno občutiti toplino lesa, njegov vonj in strukturo.

NARAVNI EKOLOŠKI MATERIALI

Uporabljeni naravni ekološki materiali so zdravju prijazni in imajo minimalen vpliv na okolje. Posebna bivanjska kvaliteta je izdatna naravna osvetlitev prostorov in neposredni stik z naravnimi materiali. Poleg lesa in materialov na lesni osnovi, klimo uravnavajo tudi zelene površine na ravnih strehah pomožnih objektov in veliko zelenja na vrtu in v okolici hiše. Trajnostna gradnja omogoča kratek čas izvedbe in možnost takojšnje vselitve.

ULTRA VARČNI SISTEMI

Toplota se v hiši zadržuje zaradi izjemno debele toplotne izolacije, visokokakovostnih trojno zastekljenih izolacijskih stekel, prezračevanja z vračanjem toplote – rekuperacije. Zrakotesnost in odsotnost toplotnih mostov omogoča doseganje in preseganje kriterijev standarda pasivne hiše – manj kot 10 kWh/m2a energetskih izgub. Za ogrevanje je dovolj 2kW močna naprava, kar je ekvivalent sušilcu za lase.

VRHUNSKA TEHNOLOGIJA

Zaradi svoje tehnološke dovršenosti hiša dosega najvišji energijski razred po EU normativih za pasivne objekte – manj kot 10 kWh/m2a na leto. Nizka poraba energije znižuje stroške v celotnem življenjskem obdobju objekta na minimum. Ugodje bivanja omogoča konstantna notranja temperatura, kakovosten zrak brez toplotnih izgub, idealna relativna vlažnost zraka med 50–60 % ob minimalni porabi energije za ogrevanje in hlajenje.

VARNA PRIHODNOST

Hiša je celotnem življenjskem ciklu zasnovana v optimalnem razmerju cena – učinek. Kot celota omogoča zdravo in prijetno bivanje v človeku prijaznem okolju. Popolnoma izpopolnjen koncept kombinacije ekoloških sistemov in energetsko učinkovitih naprav lastnikom ob visokem bivalnem ugodju omogoča neodvisnost od gibanja cen energije in varnost v prihodnosti.

CELOVIT PRISTOP

Seštevek vseh prednosti je več kot le vsota vseh delov. Edinstvena arhitektura, premišljena izraba prostora, zasnova z mislijo na prilagodljivost v prihodnosti, visoko ugodje bivanja ob minimalni rabi energije in nizkih stroških vzdrževanja – vse skupaj pomeni celovit pristop in zadovoljstvo lastnikov.

ZNAČILNOSTI


 • prvo naselje pasivnih hiš
 • pasivna hiša 10 kWh/m2a na leto
 • lesena konstrukcija
 • 40 cm celulozne izolacije
 • trojno zastekljena izolacijska stekla
 • rekuperacija
 • zrakotesni ovoj
 • naravna osvetlitev prostorov
 • stik z naravnimi materiali
 • zelene ravne strehe
 • zasebni atriji
 • fleksibilni tlorisi
 • minimalna raba energije
 • nizki stroški vzdrževanja